Vad är poppis på loppis?

Vad är det egentligen som människor letar efter när de besöker loppmarknader? En del besöker givetvis loppisar bara för att hitta lite billiga varor, men sedan finns det riktiga fantaster som går dit för att leta specifikt efter något. Vilka föremål är det då som står högt i rang för de besökare som mer eller mindre har loppisbesök som en livsstil?

  •  Porslin av särskilda märken.
  •  Glasföremål av särskilda märken.
  • Teakmöbler och designklassiker
  • Textilier
  • Kitsch & kuriosa

När det kommer till porslin- och glasföremål är det allra vanligast att det är skandinaviska formgivares verk som efterfrågas. Exempel på de mest efterfrågade märkena är Arabia, Gustavsbergs, Rörstrands, Stig Lindberg och Marianne Westman. Har man turen att hitta några av dessa föremål till en billig slant och sedan säljer vidare kan man tjäna en hel del. Många väljer dock att behålla föremålen själva för att de är så pass användbara och vackra. När det kommer till glasföremål är det även där skandinaviskt designade föremål som efterfrågas. Kosta boda, Orrefors och Aalto är exempel på några sådana.

Möbler som är designklassiker kan innefatta skandinaviskt designade bord, stolar eller hyllor. Svanen, ägget och stringhyllor är exempel på sådana. Även teakmöbler är mycket populära, kanske för att teak är ett material som åldras vackert och därför behåller sin skönhet trots några år på nacken. Även lampor är populära på loppisar.

Textilier som köps ofta på loppisar är väldigt retro med stora mönster och tidstypiska färgval. Tyger från 1960- och 1960-talet är det som är mest populärt. Både dukar, gardiner och olika kläder säljs det mycket av på loppisar.

Kitsch & kuriosa innefattar alla de föremål som är unika, fulsnygga och väldigt retro. Det kan till exempel handla om söta små porslinsfigurer, trädgårdstomtar, flamingos i plast och allt annat som är lite speciellt, unikt och udda. Många som går på loppis uppskattar dessa kitschföremål och många samlar även på dem.