Tre olika typer av loppisar

Det finns egentligen många olika typer av loppisar, men här listar vi de tre vanligaste i Sverige:

En form av loppis är den klassiska versionen som kanske egentligen är den bild som de flesta har när de tänker på ordet ”loppmarknad”. Den består av ett antal bord där privatpersoner samlas för att sälja sina begagnade saker. Kvaliteten på dessa saker kan variera kraftigt, men det är också på dessa typer av loppisar som man kanske har allra mest chans att kunna fynda. Anledningen till det är att många privatpersoner inte riktigt har koll på vad som är värt något, men om du har det kan du handla värdesaker till ett bra pris. Privatpersoner behöver inte heller skatta eller lägga på moms vid sin försäljning.

Den andra typen av loppis är den som är lite mer genomtänkt och som kanske drivs av en person eller grupp med ett stort intresse av antika föremål och second hand. Föremålen på denna typ av loppis håller ofta hög kvalitet och man kan hitta mycket spännande retroföremål och antikviteter här. Nackdelen är dock att det kan vara svårt att hitta några riktiga fynd på en sån loppis. Arrangörerna har ofta koll på hur mycket saker är värda och prissätter det därefter.

En tredje typ av loppis som man kanske främst hittar på mindre landsbygdsorter är så kallade ladugårdsloppisar. De här loppisarna brukar återkomma år efter år och sätts upp av arrangörerna under hela sommaren i en större lokal, till exempel en ladugård. Det är vanligt att föremålen på denna typ av loppisar kommer från olika dödsbon. Trots att priserna oftast är något högre än vid en loppis där privatpersoner säljer kan man oftast göra fynd här och man kan absolut hitta unika saker.

Glöm inte att man oftast kan pruta på en loppis, speciellt om man köper en hel del saker. För riktiga loppisfantaster är alla loppisar av värde, men som vi alla vet är det alltid en roligare känsla när man faktiskt lyckas få någonting unikt till ett riktigt bra pris.